True
Kennis.TV - TV kijken via internet, de beste Kennis tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Kennis.TV

Krabbé zoekt Picasso - Alle afleveringen

Krabbé zoekt Picasso

Krabbé zoekt Picasso: Twee vrouwen

In 1927 ontmoet Picasso de 17-jarige Marie-Thérèse Walter met wie hij een affaire krijgt. Picasso slaagt erin de affaire acht jaar lang voor zijn vrouw verborgen te houden, maar des te zichtbaarder is deze in zijn kunst. De surrealistische kunst in deze periode gaat allemaal over het lichaam van Marie-Thérèse, de seks met haar, de vakantie in Dinard. Begin jaren dertig stort Picasso zich op het beeldhouwen en ook in dit werk is het Grieks-Romeinse profiel van Marie-Therese te herkennen. Als bekend wordt dat Marie-Thérèse zwanger is van dochter Maya, strandt niet alleen Picasso's huwelijk met Olga, maar komt ook aan de affaire een einde. Picasso belandt weer in een diepe crisis. Jeroen Krabbé behandelt vanuit Frankrijk de Marie-Thérèse-werken.

Deze uitzending bekijken

Krabbé zoekt Picasso

Krabbé zoekt Picasso: l'Epoque duchesse

In 1917 laat Picasso zich door de dichter Jean Cocteau strikken om voor het ballet Parade van het legendarische Ballets Russes de set en kostuums vorm te geven. Hij reist naar Rome, waar het gezelschap gevestigd is, en wordt daar meteen verliefd op de ballerina Olga Koklova. Ze trouwen in Parijs. Hij reist met het balletgezelschap door Europa en brengt zijn zomers door met beroemdheden uit hogere kringen aan de Rivièra. Picasso grijpt voor zijn schilderkunst terug op de klassieke en romantische stijl. De Picasso's vestigen zich in een chique huis aan de Rue la Boétie. Even verderop in dezelfde straat parkeert Picasso zijn maîtresse Marie-Thérèse Walter. Jeroen Krabbé reist af naar de plekken in Parijs, Rome en de Franse Rivièra waar dit deel van Picasso's leven zich afspeelde.

Deze uitzending bekijken