

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Andere tijden - Alle afleveringen
Koningin Wilhelmina wandelde er in de sneeuw. Juliana skiede er, al haar kinderen stonden er ook op de ski's, net als haar kleinkinderen en achterkleinkinderen. In hun kielzog kwamen de 'gewone' mensen. In steeds groteren getale trokken Nederlandse toeristen naar de Alpen om zich de berg op te laten slepen en er dan weer af te glijden. Zo veranderde Lech, het skioord van de Oranjes, van een simpel dorp met koeien in een skioord voor de happy few en daarna in een gewilde plek waar iedereen graag gezien wilde worden.
Dolblij is Nederland begin jaren 60 met de vondst van het Groningse gas. Meer dan in welke land ook worden huizen aangesloten op het gas. Het brengt Nederland welvaart. Maar ooit is het gas op, en wat dan? Staatsbedrijf Gasunie verzint een list. In plaats van Gronings gas gaat Nederland Russisch gas transporteren en dus wordt in de jaren 90 onderhandeld met het Russische bedrijf Gazprom. Na de eeuwwisseling begint het Russische gas te stromen. Om dat te vieren organiseert het nieuwe Groninger Museum een tentoonstelling van de Russische Rembrandt. Het lijkt een briljant plan, van producent naar handelaar, maar is dat ook zo?
Nederlandse priesters, paters en nonnen hebben in de vorige eeuw tienduizenden kinderen misbruikt. Dat was tien jaar geleden de conclusie van de commissie-Deetman in zijn rapport over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het zijn nog steeds adembenemende cijfers. En nog steeds is de vraag: Hoe kon dit decennialang door zijn gegaan? Andere Tijden blikt terug. Wisten we het niet of wilden we het niet weten?
Nu iedereen CO2-vrij maar niemand windmolens in zijn buurt wil, is kernenergie terug op de politieke agenda. 40 jaar geleden start de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, een groot participatie- en consultatie-experiment. Gewantrouwd door links en rechts: voor links een manier om kerncentrales door te drukken, voor rechts onzinnige geldverspilling. De Brede Maatschappelijke Discussie mag geen referendum zijn, maar wat is het dan? Hoe dan ook, de uitkomst - kerncentrales: ja, maar niet meteen - wordt door de partijen verschillend uitgelegd. De ramp in Tsjernobyl legt alles stil, maar het onderwerp kernenergie komt altijd terug.
Terugblik met krakers, politieagenten en stadsbestuurders van destijds op de Piersonrellen in de jaren 80 in Nijmegen. Dat arbeiderswoningen moesten verdwijnen ten behoeve van een parkeergarage, stuitte op veel verzet. Met groot materieel verwijderde de politie de krakers uit de bezette panden.
Gealarmeerd door het groeiend aantal mensen met hart- en vaatziekten starten de Nederlandse Sport Federatie en de overheid in 1969 een campagne om ons aan het bewegen te krijgen: Trim u fit! Overal verschijnen trimbanen. Minister Luns gaat zwemmend op de foto om het goede voorbeeld te geven. Andere Tijden laat met historisch beeldmateriaal zien hoe groot het succes van deze campagne was, een succes dat doorklinkt tot op de dag van vandaag. Aan het woord komen Wim de Heer, een van de bedenkers van de campagne, sportprofessor Maarten van Bottenburg en marathoncracks Marja Wokke en Gerard Nijboer.
Het voormalige Hoogovens was een van de steunpilaren van de naoorlogse industrialisatie van Nederland en geldt nog steeds als een succesvolle staalproducent die kan wedijveren met de concurrentie uit Azië. Maar het enorme bedrijf is sinds eind jaren 90 ook de speelbal van buitenlandse eigenaren, eerst uit Engeland en daarna uit India. Andere Tijden duikt in de geschiedenis van Hoogovens, laat zien hoe het bedrijf na de oorlog zo groot kon worden en reconstrueert hoe het zijn onafhankelijkheid verloor. Aan het woord komen oud-werknemers, die vaak hun hele leven bij Hoogovens zijn gebleven.
In 1943 komen zo'n drieduizend Indiase soldaten naar Texel, Zandvoort en Oldebroek. Ze zijn onderdeel van het Legion Freies Indien van de Duitse Wehrmacht. Ze zijn door de Indiase verzetsleider Subhas Chandra Bose overgehaald om aan Duitse zijde te vechten. Bose vindt dat Gandhi niet ver genoeg gaat met zijn geweldloze acties. Met steun van Hitler hoopt hij de Britten uit India te verdrijven. Het is een verbond met de duivel. Getuigenissen van mensen die als kind de soldaten zagen komen, en van kinderen van Indiase soldaten. Astrid Sy interviewt de dochter van Subhas Chandra Bose, econoom Anita Bose Pfaff.
In de jaren 90 wil minister van Economische Zaken Hans Wijers de winkeltijden verruimen. Werknemers moeten flexibel zijn en dus moeten zij ook op een flexibel tijdstip boodschappen kunnen doen. Dat stuit op weerstand. De vakbeweging en veel winkeliers zien niets in zijn plan om de winkeltijden vrij te geven. Boze winkeliers demonstreren omdat ze voorzien dat veel zaken moeten sluiten omdat de personeelskosten te hoog zullen worden, en bovendien willen ze op zondag in de kerk of bij hun familie zijn. Hans Wijers, winkeliers en vakbondsleden vertellen hierover. Uiteindelijk wordt de Winkeltijdenwet in 1996 ingevoerd.
Arie Langenberg en andere Nederlandse oud-militairen spreken over hun strijd in Nieuw-Guinea (1961-1962), dat Nederland tegen de wil van Indonesië als uitvalsbasis wilde behouden onder autonoom gezag van de bevolking. Er vonden gevechten plaats maar de kwestie werd uiteindelijk diplomatiek opgelost. Nederland moest zich terugtrekken maar voor de militairen voelt het nog steeds of ze de Papoea's in de steek hebben gelaten. Marinier John Wilms hijst jaarlijks op 1 december de Papoea-vlag. Ook de 23-jarige Julia Jouwe, oprichter van Young Papua Collective, heeft zo'n vlag. Vanuit Nederland strijdt ze voor een onafhankelijk Papoea.
Terugblik op een andere pandemie: de Mexicaanse griep, die ruim tien jaar geleden de wereld in zijn greep hield. Hoewel er mensen aan dit virus overlijden, blijkt de griep voor de meeste mensen uiteindelijk relatief mild. Andere Tijden zocht het meisje op dat bekend werd als de eerste Nederlander met de Mexicaanse griep: toen een meisje van drie, nu een gezonde tiener. Ook aan het woord komen hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie Huub Schellekens, de toenmalige baas van het RIVM en OMT Roel Coutinho en nog twee toenmalige OMT-leden: huisarts en griepdeskundige Ted van Essen en viroloog Ab Osterhaus.
Na de bevrijding in 1945 worden de communisten in ons land geroemd als verzetshelden, als organisatoren van de Februaristaking. Maar tijdens de Koude Oorlog slaat de stemming om. Voor kinderen van communisten heeft dat grote gevolgen. Ze worden gepest, bedreigd en buitengesloten. Ze moeten onderduiken of onder politiebegeleiding naar school. Henk Jan Gortzak, Hannie IJzer-Kremer en Jolande Withuis vertellen over hun pijnlijke jeugdjaren en presentator Astrid Sy vraagt zich af of je los kunt komen van de idealen van je ouders.
Donald Jones bereikt in de jaren 70 een miljoenenpubliek als hij meespeelt in de André van Duin-revues, maar er is ook kritiek op hem. Donald Jones wordt verweten steeds weer dezelfde clichés over zwarte mensen uit te beelden: goedlachs, los in de heupen en vooral niet al te slim. Astrid Sy vraagt zich af of Donald Jones een wegbereider was voor zwarte acteurs of dat hij beantwoordde aan het stereotype beeld. Met o.a. Joop van den Ende, producent van de André van Duin-revue, Gerda Havertong, oud-collega van Donald Jones en Anna Tilroe, ex-geliefde van Donald Jones.
Het jaar 2020 brengt met Covid-19 een ongekende gezondheidsramp. Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog vlamde er een andere dodelijke infectieziekte: tuberculose. Antibiotica waren er toen nog nauwelijks, een goed vaccin al helemaal niet. Toch slaagde een klein leger gezondheidsexperts erin tuberculose de kop in te drukken. Zij het met vallen en opstaan en soms - vanuit huidig perspectief - dubieuze therapieën. Met o.a. een voormalig tbc-patiënt, een voormalig verpleegkundige van toenmalig sanatorium Sonnevanck in Harderwijk en met Martin Boeree, hoogleraar klinische tuberculose aan het Radboud UMC.
