

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Fryslân dok - Alle afleveringen
Tachtig jaar na zijn dood in Dachau is de Friese pater Titus Brandsma in Rome heilig verklaard. Hij was al zalig en wordt mondiaal alom bewonderd. Wat betekent zo'n heiligverklaring in deze tijd?
Vier Friese jongens staken in 1979 op het zelfgebouwde vlot 'Sterke Yerke' de Atlantische Oceaan over om de olievervuiling te onderzoeken. Met een nieuw vlot vragen ze nu aandacht voor de plasticsoep.
Vier Friese jongens staken in 1979 op het zelfgebouwde vlot 'Sterke Yerke' de Atlantische Oceaan over om de olievervuiling te onderzoeken. Met een nieuw vlot vragen ze nu aandacht voor de plasticsoep.
Noord-Nederlandse bestuurders hebben een zware lobby opgezet voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen, de Lelylijn. Waar is die wens op gestoeld en hoe realistisch is die?
Dorpsbewoners verenigen zich om het voor eigen bewoners weer mogelijk te maken een fatsoenlijk huis te vinden in de eigen regio. Wat moet daarbij de rol zijn van woningcorporaties en lokaal bestuur?
Kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting ontworstelde zich met veel pijn en moeite aan haar Friese adellijke familie en koos haar eigen weg. Anders was haar leven onzinnig en geestdodend geweest, vond ze.
De Europese Unie wil de landbouw duurzamer laten produceren. Hoe groot is de invloed van de EU op het gedrag van de boeren, en hoe succesvol was het Europese landbouwbeleid in de afgelopen jaren?
Verzetsvrouw Joke Folmer (98) zette zich op Schiermonnikoog in voor een nieuw bewustzijn van oorlog en vrede, het herdenken en verzoenen. Sindsdien wonen honderden mensen de jaarlijkse herdenking bij.
Joke Folmer (98) van Schiermonnikoog vertelt haar oorlogsherinneringen. Hoe ze als jong meisje voedselbonnen rondbracht en later tientallen Joden, Engelandvaarders en piloten naar België hielp.
In december 1975 is Karel Wielenga een van de gegijzelden bij de treinkaping bij Wijster. Na zijn bevrijding bezoekt hij de ouders van de zeven Molukse kapers en krijgt hij begrip voor de actie.
De Friese woningmarkt kraakt in zijn voegen. De prijzen stijgen hard, ook onder invloed van huizenkopers uit andere delen van Nederland. Hoe krijgen de inwoners van Friesland grip op hun woonsituatie?
Een dichter en een componist schrijven in coronatijd een nieuwe Friese passie. Op basis van de oude bijbelvertelling, met nieuwe muziek en een lijdensverhaal met een andere lading en betekenis.
De verscheidenheid aan talen in de provincies verdient meer aandacht. Het project Wurdspoken volgt vijftien hiphoppers uit het noorden en oosten, die aan de slag gaan met de eigen talen en dialecten.
Arnold de Boer woont in Amsterdam, maar komt uit Friesland. Hij vormt in zijn eentje de band ZEA. Zijn nieuwe Friestalige cd heet: 'Witst noch dat der neat wie' (Weet je nog dat er niets was).
Al van kinds af aan leeft Nyck de Vries (Uitwellingerga, 1995) voor de autosport. Hij werd dit jaar wereldkampioen in de Formule E en wil niets liever dan als coureur meedoen in de Formule 1.
De jonge Fries Lolle Rondaan werd in de oorlog opgepakt en gefusilleerd. Er zijn nu brieven ontdekt, die hij en zijn Amsterdamse vriendin Riek Stork in zijn laatste maanden naar elkaar schreven.
Strafrechtadvocaten Wim en Hans Anker nemen na veertig jaar afscheid. Als 'confrères' zijn ze loyaal en ijzersterk: de kracht van de combinatie. Wat laten ze na aan de rechtspraak in Nederland?
In Noordoost-Friesland helpt een team van specialisten mensen met langdurige coronaklachten. Het advies is: de lat laag leggen en blijven ademen. Maar dat klinkt gemakkelijker dan het is.
'Jan Machientje' (Jan K. Elzinga, 1882-1947) uit Sumar trok begin 20e eeuw in het hele land bekijks met zijn zelfgebouwd mechanisch kunstwerk, dat Salomo's rechtspraak verbeeldde.
De Elfstedentocht van 1985 was achteraf bezien een groot risico. Het dooide en Friesland was amper voorbereid op de toestroom van mensenmassa's. Toch had niemand het willen missen.
In 1985 was het 22 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht was verreden. Iedere marathonrijder verlangde ernaar. Toen voorzitter Jan Sipkema zei: 'It sil heve!' stond het hele land op zijn kop.
Het is 4 januari 1997. Inwoners van het dorpje Oude Leije helpen mee aan de Elfstedentocht. De baan is geveegd, iedereen slaapt in het dorpshuis en er zijn dekens, suikerklontjes en warm water.
De vrijheidslievende Ferdinand komt na een herseninfarct in huis bij zijn broer en zijn gezin. Zijn 21-jarige nichtje Hannah pakt haar filmcamera en besluit vanaf dat moment alles te filmen.
Sinds Kneppelfreed zijn Friezen zich bewuster van hun bijzondere taalpositie en eigenheid. Hoe wordt hun identiteit nú ervaren in de provincie? En heeft dat idee van eigenheid ook nare rafelrandjes?
Sinds Kneppelfreed zijn Friezen zich bewuster van hun bijzondere taalpositie en eigenheid. Hoe wordt hun identiteit nú ervaren in de provincie? En heeft dat idee van eigenheid ook nare rafelrandjes?
Op 16 november 1951 werd er in Leeuwarden strijd gevoerd om de taal. Zeventig jaar na 'Kneppelfreed' onderzoekt FryslânDOK hoe het vandaag de dag gesteld is met de Friese taal in de rechtbank.
Nije Eagen geeft met drie korte films: 'Libbenslinen' van Sytske Hoogterp, 'Fan blom oant bôle' van Eza Doortmont en 'Flatliners' van Annemarie Lindeboom een blik van jonge makers op de samenleving.
Als laatste provincie in Nederland hijst ook Fryslân de regenboogvlag. We zien de strijd van televisiemaker Sipke Jan Bousema om de politiek zover te krijgen.
De choreografen en dansers van Ivgi&Greben, het eerste professionele dansgezelschap in Friesland, zijn op weg naar de première van hun voorstelling Nice to meet you!
Portret van kinderboekenschrijver Dolf Verroen. In november verschijnt een nieuw boek met zijn persoonlijke herinneringen aan schrijvers. Een kijkje in het literaire leven én in zijn eigen leven.
Jentsje Popma (95) verdiende na de oorlog zijn boterham met het maken van monumentale kunstwerken. Deze kunstwerken zijn door de hele provincie en ver daarbuiten te vinden. Later besloot hij het Friese landschap vast te leggen, omdat hij zag dat het veranderde door klimaatinvloeden, menselijk ingrijpen en de mechanisatie van de landbouw.
Toen vroeger het vrachtvervoer over het water ging met skûtsjes, stond de vrouw net zo vaak aan het roer als de man. Waarom is er dan bij het SKS-skûtsjesilen nog nooit een vrouw schipper geweest?
De verstilde portretten, landschappen en dieren van kunstenaar Jan Mankes (1889-1920) zijn erg geliefd. Een eeuw na zijn dood tonen Museum MORE en Museum Belvédère een belangrijk deel van zijn werk.
Groeten uit Friesland. Friesland staat bol van tradities en folkloristische activiteiten. Dragen die bij aan de Friese identiteit of verworden ze tot vrolijke toneelstukjes voor toeristen?
In de landelijke politiek is de regio sterk ondervertegenwoordigd. Fryslân DOK onderzoekt de mogelijkheden voor een 'nieuwe democratie' op het platteland, waarbij burgers veel meer betrokken worden.
Voor jongeren met ambitie is er op het platteland weinig perspectief op een goede baan en een goed thuis. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jong talent naar de Randstad verhuist?
Het platteland geldt als een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Toch hebben de bewoners meer last van stress en overgewicht. Wat heeft het blije imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald?
Imke de Boer is hoogleraar dierlijke productiesystemen in Wageningen. Ze wil de burger betrekken bij de productie van zijn eigen voedsel, zodat hij zich daar ook verantwoordelijk voor voelt.
Het platteland speelt een sleutelrol in grote thema's als klimaat en duurzaamheid. Welk pad naar een nieuwe toekomst bewandelen de bewoners?
Noord-Nederlandse bestuurders hebben een zware lobby opgezet voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen, de Lelylijn. Waar is die wens op gestoeld en hoe realistisch is die?
De F-35-straaljager maakt veel meer lawaai dan zijn voorganger, de F-16. Maar wat doet dat nieuwe vliegtuiggeluid met mensen, hun gezondheid en hun leefomgeving? Daar is nog geen onderzoek naar gedaan.
Jonge hackers krijgen begeleiding in ethisch hacken, om deze 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en in te zetten tégen hackers. Een kijkje achter de schermen bij het Hacklab in Leeuwarden.
Documentaire naar aanleiding van de mogelijke heiligverklaring van priester en hoogleraar Titius Brandsma.
In de landelijke politiek is de regio sterk ondervertegenwoordigd. Fryslân DOK onderzoekt de mogelijkheden voor een 'nieuwe democratie' op het platteland, waarbij burgers veel meer betrokken worden.
Elk jaar stuurt de Israëlische Lea Cohen na de oogst een doos sinaasappels naar haar Friese onderduikfamilie. De veiligheid die ze er in de oorlog vond, heeft een band voor het leven gesmeed.
Louis Godschalk overleeft de oorlog bij een Friese onderduikfamilie. Pas later ontdekt hij dat dat niet zijn ouders zijn. Wie is hij? Een leven lang onrust mondt uit in een verhuizing naar Israël.
Voor jongeren met ambitie is er op het platteland weinig perspectief op een goede baan en een goed thuis. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jong talent verhuist naar de Randstad?
Jan Elzinga uit Sumar trok in het hele land bekijks met zijn zelfgebouwd, mechanisch kunstwerk dat Salomo's rechtspraak verbeeldde. Hoe een dorpsjongen van eenvoudige komaf groot kon dromen én doen.
Veel mensen willen niets liever dan in een dorp wonen. In 'Het dorp van de toekomst' rijksbouwmeester Floris Alkemade, die denkt dat vernieuwing vooral op het platteland plaats vindt.
Een vlucht ganzen in V-vorm betekent: winterweer op komst. Boeren, wetenschappers, jagers en een slager over het toenemend aantal ganzen op het platteland en wat daarmee moet gebeuren.
De vraag is of melk wel zo gezond is. Wat zie je als je de witte sluier wegtrekt? Twee Friese ondernemers willen van melk een lokaal product maken, met liefde voor het dier.
Het platteland geldt als een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Toch hebben de bewoners meer last van stress en overgewicht. Wat heeft het blije imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald?
Artiesten en publiek missen elkaar in de podiumstilte die nu al bijna een jaar duurt. Voor pianist Peter van der Zwaag, orkestleider van grote artiesten, voelt het alsof hij zijn stem kwijt is.
Museum Drachten toont het werk van de kunstschilder Klaas Koopmans: Friese expressionistische landschappen, en de tekeningen die hij maakte tijdens zijn opnames in psychiatrische inrichtingen.
In Heerenveen geeft een school meer ruimte en respect aan de zeventien moedertalen van de kinderen. Dat is beter voor de beheersing van het Nederlands en dus voor de integratie van kinderen en hun ouders.
Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing.
Portret uit 1992 van Oerol-oprichter Joop Mulder, toen het festival tien jaar bestond. Mulder overleed vorige week op 67-jarige leeftijd.
Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing.
Een bioloog, een burgemeester, een adviseur en een therapeut formuleren gezamenlijk een perspectief voor de maatschappij na de coronacrisis. Welke inzichten doen we deze dagen op en kunnen we meenemen naar de toekomst?
Een bioloog, een burgemeester, een adviseur en een therapeut formuleren gezamenlijk een perspectief voor de maatschappij na de coronacrisis. Welke inzichten doen we deze dagen op en kunnen we meenemen naar de toekomst?
Choreografen Uri Ivgi en Johan Greben kunnen vanwege de coronalockdown niet aan de slag. Om hun identiteit en de dans in leven te houden, gaan ze noodgedwongen zelf de dansvloer op.
Imke de Boer is hoogleraar dierlijke productiesystemen in Wageningen. Ze wil de burger betrekken bij de productie van zijn eigen voedsel, zodat hij zich daar ook verantwoordelijk voor voelt.
Pier Gerlofs Donia, oftewel 'Grote Pier', staat bekend als een heldhaftige krijger en een belangrijke figuur voor Friesland. Vijfhonderd jaar na zijn dood trekken historici zijn reputatie in twijfel.
Kunstenaar Hans Jouta mocht een standbeeld maken van Johan Cruijff, maar tijdens het werk slaat de twijfel toe. De druk van wat zijn grote meesterstuk moet worden, houdt hem nachtenlang wakker.
Het landschap maakt deel uit van het plattelandsleven in Friesland, maar veel bewoners voelen die band niet. De Noardelike Fryske Wâlden probeert de relatie tussen mens en landschap te verbeteren.
Begin 1945 moest Friesland plotsklaps twintigduizend Limburgse vluchtelingen herbergen. De Duitsers hadden zich verschanst in Roermond en de inwoners werden op de trein naar het noorden gezet.
Portret van Pieter Kooistra, kunstenaar en oprichter van de kunstuitleen. Hij bedacht een plan voor een wereld-basisinkomen, dat veertig jaar later weer actueel is.
Sandy Krijnen bedacht 'de Elfstedentocht zonder grenzen'. Ze heeft zelf MS, maar ze wil leven zonder beperking. De Fryslân DOK 'Trochsette' toont drie doorzetters die niet langs de kant willen staan.
Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt.
Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt.
Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt.
Is de opkomst van zonneparken een vloek of een zegen? Energiebedrijven plaatsen grote parken in de landelijke omgeving. In tientallen dorpen nemen inwoners het initiatief voor een energiecoöperatie.
De eigenzinnige ingenieur Hanso Schotanus à Steringa Idzerda uit het Friese Weidum maakte honderd jaar geleden de eerste radio-uitzending in Nederland. Drie kleinzonen en podcastmaker Botte Jellema onderzoeken zijn wonderlijke leven en werk.
Documentaire over vijftig jaar Lauwersmeer. In 1969 werd de zee van het zoete water gescheiden. Nu is het een nationaal park waar natuur, recreatie, landbouw en visserij floreren.
Documentaire over vijftig jaar Lauwersmeer. In 1969 werd de zee van het zoete water gescheiden. Nu is het een nationaal park waar natuur, recreatie, landbouw en visserij floreren.
Deze documentaire uit 2006 volgt voorzitter Riemer van der Velde van sc Heerenveen op scoutingreis door Europa. Onder hem beleefde de club zijn grootste successen.
Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing.
Zangeres Nynke Laverman, ingenieur Govert Geldof, filosoof Jabik Veenbaas en politica Anja Haga schrijven mee aan 'De bergrede van het vlakke land.' Na de lockdown is het nu tijd voor vernieuwing.
Schiermonnikoog was het laatste stukje Nederland dat werd bevrijd. Filmmakers Thom Verheul en Ismaël Lotz gingen op zoek naar de verborgen verhalen.
Ik bin PRO - flaters meitsje mei net (Ik ben Pro - fouten maken mag niet). Teleurgesteld in de Nederlandse prestatiecultuur pleit docent praktijkonderwijs Jos Sleurink voor een nieuwe koers in het onderwijs.
Artistiek directeur Ira Judkovskaja neemt afscheid van het Friese theatergezelschap Tryater. Een film over missie, passie en persoonlijkheid, en over haar online afscheidsvoorstelling '1000&1 nacht'.
Een bioloog, een burgemeester, een adviseur en een therapeut formuleren gezamenlijk een perspectief voor de maatschappij na de coronacrisis. Welke inzichten doen we deze dagen op en kunnen we meenemen naar de toekomst?
Een bioloog, een burgemeester, een adviseur en een therapeut formuleren gezamenlijk een perspectief voor de maatschappij na de coronacrisis. Welke inzichten doen we deze dagen op en kunnen we meenemen naar de toekomst?
VV Heerenveen gaf in het laatste oorlogsjaar een thuis aan jonge voetballertjes uit Amsterdam. In deze documentaire vertellen de Amsterdamse jongens van toen wat deze periode voor hen heeft betekend.
Ruim 30.000 vervolgden en ontheemden vonden in de Tweede Wereldoorlog bij Friese gezinnen een veilig onderduikadres. Fryslân DOK reconstrueert de onderduikhulp aan joden, geallieerde piloten en mannen die de Arbeitseinsatz ontdoken. Er ontstond een tweede en illegale samenleving voor onderduikhulp, waar soms de hele bevolking van een dorp aan meewerkte. Voor de financiering van de hulp lichtte het Friese verzet op grote schaal de belastingdienst op. Ook werden clandestien geldinzamelingsacties onder de Friese bevolking gehouden. Zo haalde het verzet in de oorlogsjaren 6 miljoen gulden op (ruim 40 miljoen euro naar huidige maatstaven).
Ruim 30.000 vervolgden en ontheemden vonden in de Tweede Wereldoorlog bij Friese gezinnen een veilig onderduikadres. Fryslân DOK reconstrueert de onderduikhulp aan joden, geallieerde piloten en mannen die de Arbeitseinsatz ontdoken. Er ontstond een tweede en illegale samenleving voor onderduikhulp, waar soms de hele bevolking van een dorp aan meewerkte. Voor de financiering van de hulp lichtte het Friese verzet op grote schaal de belastingdienst op. Ook werden clandestien geldinzamelingsacties onder de Friese bevolking gehouden. Zo haalde het verzet in de oorlogsjaren 6 miljoen gulden op (ruim 40 miljoen euro naar huidige maatstaven).
Portret van Anne Zernike, in 1911 de eerste vrouw op de kansel. In de doopsgezinde kerk van De Knipe ontmoet ze haar man, de toen nog onbekende schilder Jan Mankes.
De verstilde portretten, landschappen en dieren van kunstenaar Jan Mankes (1889-1920) zijn erg geliefd. Een eeuw na zijn dood tonen Museum MORE en Museum Belvédère een belangrijk deel van zijn werk.
Het Noord Nederland Orkest brengt dit jaar de Matthäus-Passion in het Fries. De vraag is of je zo'n monumentaal werk ongestraft uit het Duits naar het Fries kunt vertalen, zonder het te verminken. En wat als je (internationale) solisten en koorzangers laat zingen in een taal die hen vreemd is? Fryslân Dok volgt de voorbereidingen en gaat naar de eerste uitvoering.
Drie kerkenraadsleden van het Friese dorpje Wânswert staan voor het moeilijke besluit om de 800 jaar oude kerk te verkopen. Tientallen kerken wacht hetzelfde lot.
Felida is een special-carecentrum voor getraumatiseerde leeuwen en tijgers. Een kijkje achter de schermen bij deze opvang in Nijeberkoop.
Friese poëzie staat hoog aangeschreven. Leeuwarden, nu Unesco City of Literature, zoekt daarom naar mogelijkheden om een groter publiek aan te boren.
Documentaire over de haat-liefdeverhouding van het platteland met het groeiend aantal winterganzen, dat door klimaatverandering hier komt en niet meer weggaat.
Filmer Herman Zeilstra maakte een film over muzikant Meindert Talma. De Domela Passie is een voorstelling van Talma over de socialistische voorman Domela Nieuwenhuis.
Wat verwachten minderheden van de Europese Unie? De Val d'Aran in Catalonië.
Wat verwachten minderheden van de Europese Unie? De Sami in Jokkmokk, Zweden.
Wat verwachten minderheden van de Europese Unie? De Roma in Plovdiv, Bulgarije.
Tien jaar geleden kreeg Tom de diagnose alzheimer. In deze documentaire kijkt Martine terug op het ziekteproces van haar man en de impact die de ziekte had op Tom, haarzelf en haar vier kinderen.
Nettie Groeneveld was directeur van het AZC Kollum ten tijde van de moord op Marianne Vaatstra. Dertien jaar lang sudderde in de omgeving de gedachte dat de dader een asielzoeker was. Een terugblik aan de hand van Groenevelds dagboek en archief.
Onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric Van Hove werken Marokkaanse, Zweedse, Indonesische en Friese ambachtslieden aan de replica van een grote motor, die als kunstwerk in het Fries Museum komt.
