True
Kennis.TV - TV kijken via internet, de beste Kennis tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Focus - Alle afleveringen
Focus
Focus: Al 24 jaar wacht ze op een naam, de jonge vrouw die in 1999 werd gevonden in een kliko. Door

Al 24 jaar wacht ze op een naam, de jonge vrouw die in september 1999 werd gevonden in een kliko in de rivier de Gaasp bij Amsterdam. We volgen in twee afleveringen forensisch rechercheur Carina van Leeuwen in haar zoektocht naar de identiteit van het meisje. Ze grijpt alle nieuwe ontwikkelingen in de forensische wetenschap aan om meer informatie over haar te verzamelen. De forensische technieken zijn sinds de moord zodanig verbeterd dat ze hoopt dat het nu wel mogelijk is om haar een naam te geven, maar daarvoor moet het lichaam wel eerst opgegraven worden. Daarna geeft de Britse antropoloog Caroline Wilkinson het meisje een gezicht.



Focus
Focus: Kleding, kleding en nog eens kleding. We houden ervan. Hoe komt het dat we zoveel kleding heb

Kleding, kleding en nog eens kleding. We houden ervan. Petra Grijzen duikt in de wereld van fast fashion. Hoe komt het dat we zoveel kleding hebben en willen? Welke gevolgen heeft dat? Roberto Luis Martins, conservator bij het Amsterdam Museum, beheert een collectie kleding uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Wat blijkt? De Industriële Revolutie heeft de productieschaal en -snelheid enorm opgevoerd, maar allemaal ten koste van de kwaliteit. Midden in de winkelstraat, in het hol van de leeuw, vertelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes over wat de winkelstraat doet met de hersenen van de consument. Maar er is ook steeds meer duurzame textiel.



Focus
Focus: Wetenschapsprogramma met Petra Grijzen.

Presentator Petra Grijzen laat haar eigen bloed opkweken voor de wetenschap. Is dit een oplossing voor de naar schatting 10.000 Nederlanders die regelmatig een bloedtransfusie nodig hebben? Marieke von Lindern van bloedbank Sanquin onderzoekt hoe je kweekbloed maakt. Dat gebeurt met de stamcellen uit het bloed van een donor. Het kan een uitkomst zijn voor mensen met chronische bloedaandoeningen of zeldzame bloedgroepen. Een van die mensen is Sthefanne Foppele-van Nes. Zij leidt aan sikkelcelziekte, een erfelijke bloedziekte waarbij de rode bloedcellen niet rond zijn, maar de vorm van een halve maan hebben, met hevige pijnaanvallen tot gevolg.



Focus
Focus: De helft van de Nederlanders is te dik. Komt dat door te veel eten of spelen genen een rol? E

Waarom is afvallen zo moeilijk? En gaat ieder pondje wel door het mondje of spelen genen een grote rol? Veel mensen voeren het gevecht voor een gezond gewicht en afvalmedicijnen zijn toegenomen in populariteit. Beroemdheden spreken openlijk over hun gebruik van Ozempic en Wegovy. Op TikTok staan veel filmpjes waarin mensen vertellen hoeveel ze afvallen met behulp van deze spuitjes. Petra Grijzen praat met wetenschappers Liesbeth van Rossum en Gijs Goossens over deze nieuwe trend en komt erachter waarom afvallen zo ongelooflijk moeilijk is.



Focus
Focus: De overgang

Lara Billie Rense praat met Dorenda van Dijken, Yolande Appelman, Iris Sommer, Herman Depypere en Patrick Calders over de gevolgen en behandeling van de overgang. Als vrouwen last hebben van klachten in de overgang kan een leefstijlinterventie helpen, maar hormoontherapie is ook een optie. Aan de universiteit van Gent onderzoeken gynaecoloog Herman Depypere en fysioloog Patrick Calders of een combinatie van leefstijlinterventie en hormoontherapie misschien het beste werkt tegen overgangsklachten. Manon Kerkhof is uro-gynaecoloog en heeft een theatervoorstelling gemaakt over de overgang.



Focus
Focus: Hoe erfelijk is armoede? Petra Grijzen ontmoet Suzanna Jansen, Alex Schepel, Heidi van der La

Het gebied De Veenkoloniën is het armste plattelandsgebied van Nederland. De armoede blijft er toenemen. Suzanna Jansen (Het Pauperparadijs) vertelt hoe Nederland probeert de armoede te bestrijden. Ervaringsdeskundigen Alex Schepel en Heidi van der Laan ontsnapten uit armoede. Sociaal geograaf Erik Meij onderzocht met de UG gezinnen in armoede en de hulpprogramma's. Gynaecoloog Eric Steegers van het Erasmus MC toont aan dat armoede in de baarmoeder begint.



Focus
Focus: Kloppend donorhart

Verslag van de reis die een donorhart maakt van het ene lichaam naar het andere, en onderweg in de ambulance intensive care krijgt van hartchirurg Jelena Sjatskig en haar team. Met een nieuwe techniek kunnen voorheen afgekeurde harten toch getransplanteerd worden. In het hart komt, eenmaal buiten het lichaam van de overledene, met behulp van de 'heart-in-a-box' nieuw zuurstofrijk bloed. Nanda Wijnalda kan weer van het leven genieten met een prima functionerend donorhart, dat dankzij die machine een tweede leven kon hebben.



Focus
Focus: Drinkwater onder druk

Nederlandse sloten, rivieren en meren zijn de smerigste van Europa, terwijl de helft van ons drinkwater van dit oppervlaktewater wordt gemaakt. Drinkwaterbedrijven en toxicologen hebben steeds meer moeite met het schoonmaken ervan. Petra Grijzen volgt de chemische speurtocht die moet worden geleverd om de kwaliteit van ons drinkwater te waarborgen. Ze volgt onder anderen handhaver Teun van Biljouw van Waterschap Aa en Maas, die een vreemde lozing op een Brabantse rioolwaterzuivering onderzoekt. Ook gaat ze langs bij toxicoloog Milou Dingemans (KWR), die van nieuwe chemische stoffen moet achterhalen of ze mogelijk giftig zijn.



Focus
Focus: Giftige lucht

Jaarlijks sterven er duizenden mensen in Nederland aan de giftige lucht die ze inademen. Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar, je ziet 'm niet, maar hij is overal in Nederland volop aanwezig. De wetenschap probeert deze sluipmoordenaar op te sporen en achter de tralies te krijgen. Hoe krijgen we onze lucht schoon?



Focus
Focus: De ideale rolstoel

Voor mensen die niet kunnen lopen is een goede rolstoel van levensbelang. Maar veel mensen in Nederland zitten niet in een goede rolstoel. Daardoor lopen ze blessures op en komen ze nauwelijks buiten. Maar liefst 70% van de mensen met een dwarslaesie krijgt last van schouderklachten. De wetenschap werkt hard aan een betere rolstoel. Met nieuwe innovaties en uitvindingen proberen ze de snelste en beste variant te creëren. Vaak voor topparasporters, maar ook voor dagelijks gebruik. Hoe zorgen we ervoor dat rolstoelers in beweging komen?



Focus
Focus: De bacterieboerderij

Een bitterbal van bacteriën, echte kaas maar dan zonder zuivel, muffins boordevol schimmel. Is de boer van de toekomst een bacteriebrouwer? De eiwittransitie is als een revolutie die zich afspeelt in petrischaaltjes en stalen brouwketels. Bacteriën, gisten en schimmels kunnen, volgens de wetenschap, helpen om de wereldbevolking van eiwitten te voorzien met aanzienlijk minder vlees.



Focus
Focus: Veen, de onzichtbare klimaatbom

Al acht eeuwen zijn we in Nederland constant aan het pompen en malen om droge voeten te houden voor onszelf en onze koeien. Polderen heeft Nederland gevormd tot wat het nu is. Maar aan ontwateren van veenweidegebieden kleven grote nadelen, zoals de enorme uitstoot van CO2 die het gevolg is van het uitdrogen van de fossiele veenlaag. Focus onderzoekt of het tij nog te keren is en hoe boeren toch nog inkomsten kunnen halen uit een natte bodem.



Focus
Focus: Probleembevers

Petra Grijzen volgt het spoor van de bever. Het dier richt schade aan, maar is ook waardevol voor de natuur. In Oss laat dijkbeheerder Sjaak Daverveld zien hoe dijken in gevaar komen door het gegraaf van bevers. Sociaal-ecoloog Britt van Zelst doet promotieonderzoek naar het effect van bevers in het landschap en Cindy de Jonge doet bij het spoor Assen-Groningen ecologisch onderzoek. Geograaf Annegret Larsen toont aan dat bevers als ecosysteemingenieurs fungeren.



Focus
Focus: Ziek na corona (2/2)

Petra volgt patiënt Mariska Hoos, deelnemer aan een hersenonderzoek. Nucleair geneeskundige Nelleke Tolboom focust in dit onderzoek op cognitieve klachten. Ze maakt hightech PET-scans van de hersenen van post-covidpatiënten. Zijn ontstekingen in het brein misschien een verklaring voor de hersenmist en concentratieproblemen? Daarnaast gaat ze langs bij bewegingswetenschapper Rob Wüst, die onderzoekt waarom post-covidpatiënten juist zieker worden van bewegen. Hij deelt met Petra voor het eerst zijn resultaten. Gepensioneerd huisarts Alfons Olde Loohuis van C-support legt uit hoe ver we nog van een behandeling af zijn.



Focus
Focus: Ziek na corona (1/2)

Petra gaat met gepensioneerd huisarts Alfons Olde Loohuis (C-support) mee naar één van zijn patiënten die door post-covid haar baan kwijt is en naar de voedselbank moet. Petra gaat op bezoek bij een zuurstoftherapiesessie en ontmoet longarts Merel Hellemons, die met haar onderzoek in kaart brengt tegen welke klachten mensen met post-covid aanlopen.



Focus
Focus: Complotdenken

Kunnen complottheorieën de democratie bedreigen en wat doen we eraan? Petra Grijzen duikt in de wereld van de complotdenkers. Ze mag bij hoge uitzondering aanwezig zijn bij een platte aarde-conferentie waar deelnemers haar ervan proberen te overtuigen dat de aarde helemaal niet rond is. Verder spreekt ze met gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen over hoe zulke theorieën ontstaan. En met socioloog Jaron Harambam verkent ze manieren waarop verdeelden weer nader tot elkaar kunnen komen. Ook ontmoet ze factchecker Marieke Kuypers, die complotten en fake news debunkt op haar TikTok-kanaal.



Focus
Focus: Windmolens op de Noordzee: vloek voor de natuur?

Windmolens op zee moeten voor Nederland uitgroeien tot de belangrijkste bron van energie. Maar wat doen windmolenparken met de natuur? Bio-akoesticus Jeroen Hubert meet hoeveel lawaai er onder water is en of vissen en schelpdieren daar last van hebben. Ecoloog Ruben Fijn onderzoekt hoeveel vogels aanvaringen met de wieken hebben. Mariene-ecoloog Annemiek Hermans onderzoekt of haaien en roggen last hebben van de stroomkabels. En volgens mariene-ecoloog Luca van Duren zorgen stromingen rond windparken op sommige plekken voor voedselschaarste. Oscar Bos ziet met onderwatercamera's dat de windparken ook dienen als kraamkamers voor nieuw leven.