True
Kennis.TV - TV kijken via internet, de beste Kennis tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

2Doc - Alle afleveringen
2Doc
2Doc: Nieuwe Helden - In het hart van de Tour

Het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team. We zijn er bij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden en in de teambus. We zijn er bij als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus, een Rolex?, belooft bij een etappeoverwinning.



2Doc
2Doc: Reckonings

In 1952 kwamen in kasteel Oud-Wassenaar in Wassenaar in het diepste geheime Joodse en Duitse leiders bijeen om te onderhandelen over het onmogelijke: compensatie voor de overlevenden van de industriële massamoord door de nazi's. Een reconstructie van de wordingsgeschiedenis van de meest bizarre herstelbetalingen ooit.



2Doc
2Doc: Blijven Gaan

Vijf senioren op hoge leeftijd, de oudste is 91 jaar, trainen met elkaar in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. Maar het lichaam hapert en hun leefwereld wordt steeds kleiner. Door te sporten hebben de senioren steun aan elkaar: herkomst en sociale status vallen weg. De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier. Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. Deze documentaire laat de senioren ook alleen thuis zien en het confronterende gevecht tegen het strammer wordende lichaam, met het besef dat die strijd op den duur altijd wordt verloren.



2Doc
2Doc: Children of the Mist

Di is een levendige puber van twaalf jaar die opgroeit in een dorp in de mistige bergen van Noord-Vietnam. Ze behoort tot de Hmong, een etnische minderheid waar meisjes al op heel jonge leeftijd trouwen. Vaak gaat hieraan een bridenapping vooraf, waarbij de bruid 'ontvoerd' wordt door haar toekomstige echtgenoot. Maar Di is de eerste van haar familie die naar de middelbare school gaat en in aanraking komt met de moderne wereld. Daarnaast is ze net als veel leeftijdgenoten vergroeid met haar mobiele telefoon, waardoor haar blik op de wereld veel verder reikt dan haar dorp. Een verhaal over de botsing tussen oude gebruiken en moderne waarden.



2Doc
2Doc: Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht het bekender van zijn columns, verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? Remco Campert wordt een jaar lang gevolgd in deze documentaire. Over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood en de poëzie als levenselixer. 'Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.'



2Doc
2Doc: JC

Uit archiefmateriaal opgebouwde documentaire over Johan Cruijff, die bij leven al de bijnaam 'De Verlosser' kreeg. Door te focussen op de mens achter de voetballer en gebruik te maken van zijn eigen uitspraken, ontstaat een psychologisch portret van een van de grootste Nederlandse voetballers. Voetbaltacticus Cruijff veranderde met zijn filosofie blijvend het betaalde voetbal. Ook na zijn actieve loopbaan bleef hij onnavolgbaar, als trainer, als analist en als belichaming van de Ajax-doctrine, die over de hele wereld school heeft gemaakt. Regisseur David Kleijwegt volgt Cruijff vanaf zijn eerste stappen in het betaalde voetbal in 1964.



2Doc
2Doc: Wij praten niet

In Nederland zijn hele netwerken van seksueel misbruik en mensenhandel actief. Minderjarige slachtoffers van georganiseerde seksuele uitbuiting en geweld leren in therapie hun grenzen aangeven, de zeggenschap over hun lichaam terug te krijgen en weer een beetje van zichzelf te houden.



2Doc
2Doc: Liefde is aardappelen

De Nederlandse filmmaakster Aliona van der Horst erfde een kamertje in het Russische familiehuis waar haar moeder opgroeide. Ze zocht, met camera, haar Russische familie op in het dorp waar ze als kind in de vakanties logeerde. Wie waren zij en wat voor levens hadden ze? Vanwaar hun voortdurende angst en opoffering? Een poëtische documentaire over Van der Horsts Russische familie en het leven van gewone mensen in tijden van kunstmatige hongersnoden en oorlog.



2Doc
2Doc: 0,03 seconde

Regisseur Suzanne Raes volgt topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman vanaf hun voorbereidingen op de Olympische Spelen 2016 tot en met de beslissende races.



2Doc
2Doc: Jij bent van mij

Documentaire over de impact van stalking. Slachtoffers vertellen hoe stalkers hun levens kapotmaakten en nabestaanden delen hun verdriet nadat een geliefde het slachtoffer werd van de meest gruwelijke vorm van stalking: moord. Rode draad door hun verhalen is de ervaring van Harry Sacksioni, die veertig jaar lang door een vrouw werd gestalkt.



2Doc
2Doc: Van verlies kun je niet betalen

Adrie en Francien runnen al 65 jaar een groentezaak in Vlissingen. Hard werken is hun credo, maar hun gezondheid laat te wensen over en Adrie werkt nog steeds veertien tot zestien uur per dag. Hoe lang houden ze het nog vol?



2Doc
2Doc:: Once the dust settles

Drie iconische rampplekken: Tsjernobyl, Amatrice en Aleppo. Tegen het decor van het verdwenen en opkomend toerisme laat deze film zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen. De film begint op het moment dat deze plaatsen niet meer in het nieuws zijn, als het stof is neergedaald en toeristen een kijkje komen nemen bij de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië.



2Doc
2Doc: Ze noemen me Baboe

Het levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt ze in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje). Ze zorgt bij een familie voor baby Jantje, gaat met hen mee voor een kort verblijf in Nederland, en beleeft na terugkeer de oorlog, de Japanse bezetting en de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Indonesië.



2Doc
2Doc: De erfenis van een verzetsheld

Een idealistische vader redt in de oorlog honderden joden, wordt door de nazi's doodgeschoten en leeft voort als een mythische oorlogsheld. Maar over het trauma van de achterblijvers, een moeder met acht kinderen, wordt een leven lang gezwegen. 'God vergist zich niet', de erfenis van verzetsheld Johannes Post.



2Doc
2Doc: The Changin' Times of Ike White

Changin' Times, uitgebracht in 1974, was het eerste commerciële album ooit opgenomen in een Amerikaanse gevangenis. Artiest Ike White zit als hij 19 jaar is levenslang vast voor moord. Nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal brengt de reis van White in kaart, van gevangenis tot het leven als vrij man, en een daaropvolgende heruitvinding van zichzelf als artiest, genaamd David Maestro.



2Doc
2Doc: Ik ben er even niet

Met absence epilepsie ben je een paar seconden 'weg', maar waar ben je dan? Filmmaker Maartje Nevejan vervlecht de multizintuiglijke ervaringen van jongeren met de kijk van wetenschappers en kunstenaars als Anish Kapoor op deze aandoening. Een ontdekkingstocht naar de kracht en de beperkingen van het bewustzijn. Wat zien en ervaren de jongeren tijdens de korte hapering van het brein? Maartje Nevejan kent absences uit eigen ervaring en heeft een zoon die ze ook had. Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, heeft ze door jongeren te koppelen aan kunstenaars kunnen vormgeven dat er wel degelijk ervaringen zijn.



2Doc
2Doc:: Mevrouw Faber

Begin jaren tachtig trouwt de stoere trucker Harm met het verlegen plattelandsmeisje Siepie. Dertig jaar later vertelt Harm haar dat hij vrouw wil worden. Dat is slikken voor Siepie. Niet alleen omdat ze haar man zal kwijtraken, maar ook omdat ze bang is voor geroddel in hun kleine Friese dorp. Toch geeft ze Harm de ruimte om openlijk als Harriette te gaan leven. Mevrouw Faber laat zien hoe Harriette vastberaden toeleeft naar haar geslachtsverandering en wat dit betekent voor haar huwelijk en de band met haar bejaarde ouders en haar zus Maaike. Ze gunnen Harriette haar geluk, maar hebben ondertussen ook moeite met het verlies van hun zoon en broer. Verder vertelt Mevrouw Faber hoe Harriette zich staande houdt in twee typische mannenwerelden: de autocross en die van de vrachtwagenchauffeurs. Dit alles levert een even aangrijpende als lichtvoetige film op, die voor een groot deel wordt gedragen door Harriette's vasthoudendheid, humor en noordelijke nuchterheid.



2Doc
2Doc:: Leve de organen

Volgens de nieuwe donorwet wordt iedere Nederlander na overlijden potentieel orgaandonor. Frans Bromet spreekt een orgaandonor die uit coma kwam nadat de artsen op het punt stonden om het hersendood-protocol in werking te zetten.



2Doc
2Doc:: The Reformist

De documentaire volgt de organisatie Femimam. De leden vinden dat de traditionele moskee een alternatief behoeft, waarin mannen en vrouwen op basis van gelijkheid terecht kunnen voor geestelijke steun en waar ze religieuze plechtigheden kunnen houden. Sherin Khankan en haar collega's proberen een congregatie van vrouwelijke vrijzinnige moslims op te bouwen. Hoewel ze allen academisch zijn gevormd, weet geen van hen hoe je een moskee moet oprichten. Het wordt dan ook een proces met vallen en opstaan en Sherin is ongeduldig. Ze wil nú verandering en gelijkheid. Maar haar haast zorgt voor verdeeldheid binnen de organisatie. Sinds de moskee in augustus 2016 in Kopenhagen zijn deuren opende, is Femimam begonnen aan een herinterpretatie van de moslimgebruiken rond scheiding, doop, huwelijk en het interreligieuze, die beter past bij moslims die geboren zijn in Europa en/of daar wonen.



2Doc
2Doc:: The World of Thinking

Vijf van de meest briljante wetenschappers van deze tijd nemen ons mee in hun zoektocht naar een revolutionaire doorbraak. Ze zijn verzameld op het beroemde Institute for Advanced Study in Princeton, ooit het academische huis van Albert Einstein, nu geleid door Robbert Dijkgraaf. Wat drijft hen, hoe gaan ze voorbij alle bestaande grenzen en hoe diep moeten ze gaan om tot grote ontdekkingen te komen? Met Fields-medaillewinnaar Vladimir Voevodsky, Breakthrough Prize-winnaar Nima Arkani Hamed en Wolfprijs-winnaar Freeman Dyson.



2Doc
2Doc:: Drømmeland

De 60-jarige Nils heeft genoeg van de samenleving en kiest voor een eenzaam bestaan in de ruige Noorse bergenaar, maar hij kan niet zonder zijn smartphone.



2Doc
2Doc:: Het Hut Syndicaat

De vrijgevochten gastronoom Ronald Timmermans nodigt ieder jaar in zijn hut een groep mannen uit om samen te gaan jagen. Het geeft de mannen een kick deel uit te maken van de natuur en op eigen eten te jagen.



2Doc
2Doc: Marten & Oopjen: Portret van een huwelijk

Overal stralende gezichten bij de presentatie in Parijs van de schilderijen Marten en Oopjen van Rembrandt, vier jaar geleden. Maar schijn bedriegt. In de documentaire 'Marten en Oopjen - portret van een huwelijk' wordt pijnlijk duidelijk hoe hartstochtelijk en verbeten de directie van het Rijksmuseum heeft gevochten om niet één, maar beide portretten voor Nederland aan te kopen. Nadat de Franse familie De Rothschild de portretten op de markt brengt, start de directie van het Rijksmuseum een fanatieke lobby om de aankoopsom, 160 miljoen euro, voor dit Nederlands erfgoed bijeen te krijgen. Maar wat begint als een kunstdeal tussen het Rijksmuseum en verkoper baron Eric de Rothschild, ontaardt in een bloedige strijd tussen Nederland en Frankrijk.



2Doc
2Doc:: King Bibi Netanyahu

Regisseur Dan Shadur laat aan de hand van media-optredens zien hoe premier King Bibi Netanyahu zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld. Hoe is Benjamin 'Bibi' Netanyahu op het punt gekomen dat hij kans maakt om de langstzittende minister-president in de geschiedenis van Israël te worden? Een toxische verhouding met de media en direct tot het volk spreken: twintig jaar voor Trump weet Benjamin Netanyahu al dat dit politiek gezien goed uitpakt. Van politieke onderwerpen tot privézaken, alles is publiekelijk vastgelegd. Van de jaren tachtig waarin hij veelvuldig in Amerikaanse televisieshows te zien was als terrorisme-expert tot het op nationale televisie toegeven van zijn overspel in de jaren negentig. Naast zijn televisie-optredens maakt Netanyahu ook actief gebruik van sociale media om zijn mening te verspreiden en daarmee het debat te beïnvloeden. Netanyahu's media-optredens van de afgelopen veertig jaar laten zien hoe hij zich ontwikkeld heeft van Israëls politieke hoop tot controversieel persoon. Door de één wordt hij gezien als redder van Israël en door de ander als cynische, agressieve politicus die er vooral op uit is zijn macht te behouden.



2Doc
2Doc:: Strijd om Istanbul

In Istanbul is een strijd gaande tussen conservatieven en progressieven. Niet alleen in de politiek is dat voelbaar, maar ook op straat. Een jaar lang volgt Fidan Ekiz een aantal bewoners van een traditionele en een moderne wijk in Istanbul. Maar liefst drie verkiezingen maken ze mee. Terwijl een economische crisis woedt, neemt de populariteit van de conservatieve partij van president Erdogan steeds verder af. Dat heeft grote gevolgen voor de levens van de gewone mensen.



2Doc
2Doc:: De schaduw van de ramp, 15 jaar na 9/11

Op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 boren zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Bij de aanslagen, opgeëist door Al Qaida, komen bijna drieduizend mensen om. 9/11 heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de hele wereld. Precies vijftien jaar na dato werd de documentaire De Schaduw van de Ramp: 15 jaar na 9/11 uitgezonden, waarin regisseur Roel van Dalen met vijf Nederlandse New Yorkers terugblikt op deze fatale dag en de jaren daarna. Allemaal hebben ze de ramp van dichtbij meegemaakt. Een indringende documentaire over de blijvende littekens die de iconische aanslag in het hart van Amerika heeft veroorzaakt. Zelfs nu, achttien jaar later, is de impact nog altijd niet volledig vast te stellen.



2Doc
2Doc:: De schaduw van de ramp, 15 jaar na 9/11

Op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 boren zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Bij de aanslagen, opgeëist door Al Qaida, komen bijna drieduizend mensen om. 9/11 heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de hele wereld. Precies vijftien jaar na dato werd de documentaire De Schaduw van de Ramp: 15 jaar na 9/11 uitgezonden, waarin regisseur Roel van Dalen met vijf Nederlandse New Yorkers terugblikt op deze fatale dag en de jaren daarna. Allemaal hebben ze de ramp van dichtbij meegemaakt. Een indringende documentaire over de blijvende littekens die de iconische aanslag in het hart van Amerika heeft veroorzaakt. Zelfs nu, achttien jaar later, is de impact nog altijd niet volledig vast te stellen.



2Doc
2Doc:: Vlaanderen volgens Bruegel

Wie wel eens in een pannenkoekenrestaurant is geweest, herkent het werk de Boerenbruiloft van Bruegel van de placemats. Presentator Lucas De Man keert terug naar zijn Vlaamse roots en laat de Nederlandse kijker op de sterfdag van Bruegel opnieuw kennismaken met zijn beroemde landgenoot. De werken van Bruegel, waar je door alle minutieuze en wonderschone details uren naar kunt kijken, worden niet voor niets conversation pieces genoemd en dat is precies wat Lucas De Man met kunsthistorici en bekende Vlamingen gaat doen. En wat vind je nu nog terug van Bruegels Vlaanderen? Tijdens een wielerkoers in het Vlaamse Pajottenland vertelt de bekende schrijver Dimitri Verhulst over de Vlaamse ziel en legt komiek Jens Dendoncker Breugels typische Vlaamse humor uit.



2Doc
2Doc:: De Hoofdprijs

Vijfhonderd Nederlanders lijden aan de dodelijke spierziekte SMA (spinale musculaire atrofie). Er is een medicijn, maar de farmaceut vraagt er een idioot hoog bedrag voor.



2Doc
2Doc:: Nu verandert er langzaam iets

Varkens knuffelen, een ademhalingscursus of een leiderschapstraining met paarden. Wij Nederlanders zijn voortdurend bezig om onszelf te verbeteren via cursussen en trainingen. Voor wie doen we dat eigenlijk?



2Doc
2Doc:: Ockels Erfenis

Zaterdag 18 mei is het precies vijf jaar geleden dat astronaut Wubbo Ockels overleed. Ockels zag als eerste Nederlander vanuit de ruimte hoe kwetsbaar onze planeet is. Het werd zijn missie om dat gevoel over te brengen. De documentaire is een portret van een bevlogen man die alles uit de kast trok voor een duurzame wereld, maar daar ook een prijs voor betaalde. Hij raakte zo geobsedeerd door zijn missie dat hij zijn familie begon te verwaarlozen en collega's tegen zich in het harnas joeg.



2Doc
2Doc:: BUDDY

Heddy Honigmann vertelt het verhaal van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de ongelooflijke vaardigheden van hun honden zijn zij echter zo onafhankelijk als mogelijk.



2Doc
2Doc:: De zaak Tuitjenhorn

In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de protocollen om een stervende kankerpatiënt palliatief te sederen. Als zijn coassistente hier melding van maakt, wordt hij zonder wederhoor door de inspectie en het OM van moord beschuldigd. Korte tijd later maakt hij een einde aan zijn leven. Deze documentaire volgt weduwe Anneke Tromp in haar strijd met de staat om eerherstel voor haar man.



2Doc
2Doc:: De erfenis van een verzetsheld

Een idealistische vader redt in de oorlog honderden joden, wordt door de nazi's doodgeschoten en leeft voort als een mythische oorlogsheld. Maar over het trauma van de achterblijvers, een moeder met acht kinderen, wordt een leven lang gezwegen. 'God vergist zich niet', de erfenis van verzetsheld Johannes Post.



2Doc
2Doc: King Bibi Netanyahu

Regisseur Dan Shadur laat aan de hand van media-optredens zien hoe premier King Bibi Netanyahu zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld. Hoe is Benjamin 'Bibi' Netanyahu op het punt gekomen dat hij kans maakt om de langstzittende minister-president in de geschiedenis van Israël te worden? Een toxische verhouding met de media en direct tot het volk spreken: twintig jaar voor Trump weet Benjamin Netanyahu al dat dit politiek gezien goed uitpakt. Van politieke onderwerpen tot privézaken, alles is publiekelijk vastgelegd. Van de jaren tachtig waarin hij veelvuldig in Amerikaanse televisieshows te zien was als terrorisme-expert tot het op nationale televisie toegeven van zijn overspel in de jaren negentig. Naast zijn televisie-optredens maakt Netanyahu ook actief gebruik van sociale media om zijn mening te verspreiden en daarmee het debat te beïnvloeden. Netanyahu's media-optredens van de afgelopen veertig jaar laten zien hoe hij zich ontwikkeld heeft van Israëls politieke hoop tot controversieel persoon. Door de één wordt hij gezien als redder van Israël en door de ander als cynische, agressieve politicus die er vooral op uit is zijn macht te behouden.



2Doc
2Doc:: Verward

In deze documentaire kijk je door de ogen van Will. Will is een van de duizenden 'verwarde' mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Recente cijfers wijzen op 90.000 meldingen van verwarde mensen die bij de politie binnenkomen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. Het lukt de overheid en de directe omgeving niet om deze mensen te helpen.



2Doc
2Doc:: Girl in Return

Stel dat je als kind niet kan aarden in je adoptiegezin? Wat zijn dan je rechten? Deze documentaire laat de persoonlijke consequenties van het huidige internationale adoptiesysteem zien door de ogen van Amy, een geadopteerd tienermeisje. De film volgt Amy in de strijd met de Deense en Ethiopische autoriteiten om haar adoptie ongedaan te maken. Op tienjarige leeftijd wordt Tigist, zoals ze dan nog heet, geadopteerd door een Deense familie. Het lijkt een mooi idee: adoptieouders die liefde te geven hebben en betere omstandigheden en kansen voor het meisje. Maar hoe werkt het in de praktijk en hoe is het voor haar biologische moeder en oudere zus in Ethiopië die destijds met de adoptie hebben ingestemd? Anders dan haar jongere zusje, die ook mee is verhuisd, aardt Amy niet in haar nieuwe gezin. Als de situatie onhoudbaar wordt, komt ze in een pleeggezin terecht. De band met haar pleegmoeder is liefdevol en ze heeft leuke vriendinnen, maar toch kan Amy maar niet wennen aan de Deense cultuur. Een diep verlangen naar en intens verdriet om het gemis van haar familie, taal en de cultuur in Ethiopië beheersen haar leven. Waar hoort ze thuis?



2Doc
2Doc:: Het Fatale Scooterongeluk

Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrist die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd. Want wie bestuurde de scooter? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je twee mensen veroordelen, terwijl maar een persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen? De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018, na acht jaar, eindelijk tot een einde. Programmamakers Hetty Nietsch en Manon Blaas mochten het juridische steekspel al die jaren achter de schermen volgen. Van het ongeluk in 2010 tot de vrijspraak in 2013, tot de definitieve veroordeling bij de Hoge Raad in 2018. Oud-rechter Egbert Myjer neemt in de documentaire als verteller de kijker aan de hand mee door de ingewikkelde rechtsgang.



2Doc
2Doc:: The Raft

Zeilend op een klein vlot genaamd 'Acali', beter bekend als 'The Sex Raft', werd in 1973 een wetenschappelijk experiment uitgevoerd. Hoe kijken de deelnemers terug op dit onderzoek naar de bron van geweld en de dynamiek van seksuele aantrekkingskracht? Voor het experiment selecteert de Mexicaanse antropoloog Santiago Genovés zorgvuldig de kandidaten die zich van over de hele wereld hebben aangemeld. Het liefst wil hij dat ze een relatie hebben en kinderen, zodat er voor hen echt iets op het spel staat. Ook kiest hij de meest aantrekkelijke deelnemers, waardoor het schip in de internationale pers al snel bekendstaat als The Sex Raft. Het resultaat is een 'objectieve' mix van gender, religie en nationaliteit, zodat de frictie aan boord maximaal is, voorspelt Genovés. Uiteindelijk stappen vijf mannen, waaronder Genovés, en zes vrouwen aan boord van het vlot voor een zeereis van drie maanden. Hij geeft daarbij de vrouwen de macht en de belangrijkste taken, benieuwd als hij is wat dit met de mannen zal doen. Voor het eerst in meer dan veertig jaar komen de overgebleven expeditieleden in een studio bijeen. Op een replica van het vlot halen ze hun herinneringen op aan dit 'meest bizarre groepsexperiment aller tijden'.



2Doc
2Doc:: Doof kind

Tobias werd doof geboren, maar dat is voor hem geen handicap. Hij voelt zich thuis in de dovenwereld en heeft er zijn grote liefde gevonden.



2Doc
2Doc: De kinderen van Juf Kiet

Van dit programma is geen informatie beschikbaar



2Doc
2Doc:: The Long Season

Documentaire over het dagelijks leven in een Syrisch tentenkamp in Libanon. Daar wachten vluchtelingen, wier leven door de oorlog als het ware in pauzestand is gezet, op een mogelijkheid terug te keren naar Raqqa, de stad waar IS in 2014 het kalifaat uitriep.



2Doc
2Doc:: Niet meer zonder jou

Actrice Nazmiye Oral en haar moeder Havva speelden over de hele wereld hun voorstelling 'Niet meer zonder jou', waarin een vrijgevochten Nederlands-Turkse vrouw de confrontatie zoekt met haar moeder, een traditionele moslima. Havva wilde niet dat hun familie zag waar ze mee bezig was, maar is nu door de knieën gegaan en de voorstelling wordt bij haar thuis opgevoerd. Een gebeurtenis die alle verhoudingen op scherp stelt. In Havva's flat in Hengelo wordt de openhartige dialoog gespeeld, met op de bank de twee broers, zus, tante en dochters van Nazmiye. De ongefilterde kennismaking met haar verhaal zorgt voor onbegrip en vervreemding, maar ook voor herkenning en erkenning. De pijn en de dilemma's van integratie op de vierkante meter.



2Doc
2Doc:: Snelwegkerk

Documentaire over onverwachte ontboezemingen en intieme bekentenissen op een onwaarschijnlijke plek langs de Duitse snelweg. Hier staan verrassende toevluchtsoorden: Autobahnkapelletjes. In de aanwezige 'wensboeken' schrijven bezoekers van alles op. De een bedankt voor een vette voetbalscore of fantastische seks, anderen leggen er hun ziel bloot en schrijven openhartig over hun angsten of verlangens. Deze mozaïekvertelling neemt je mee in onverwacht intieme verhalen over verlies, lust en liefde en toont op liefdevolle manier de confrontatie tussen alledaagse sleur en onze heimelijke angst of hartstocht.



2Doc
2Doc:: Muhi - Generally Temporary

Het verhaal van de dappere en levendige Palestijne jongen Muhi die als gevolg van een ernstige auto-immuunziekte al zijn hele jonge leven in een Israëlisch ziekenhuis woont. Muhi zingt Joodse liedjes en telt in het Arabisch. Muhi blijft sterk, hij is blijmoedig en verovert de harten van Joden én Palestijnen, ook al laat hij er geen misverstand over bestaan: 'Ik ben geen Jood, ik ben een Arabier!'



2Doc
2Doc:: Zwarte Limburgers

Na de Tweede Wereldoorlog werden er gekleurde kinderen geboren uit relaties met Afro-Amerikaanse bevrijders. De kinderen kregen te maken met discriminatie, vooroordelen en onderdrukking. Vooral vrouwen hadden het zwaar te verduren.



2Doc
2Doc:: De zaak gebroeders R.

Eind 2015 staan de twee uit Brazilië geadopteerde broers Admilson (29) en Marcos (28) voor de rechtbank in Assen. Ze worden verdacht van een gruwelijke driedubbele roofmoord. Het Openbaar Ministerie eist levenslang voor de broers, de verdediging pleit voor tbs met dwangverpleging. Filmmakers Maria Mok en Meral Uslu volgen beide kampen in een adembenemend juridisch steekspel.



2Doc
2Doc:: The Reagan Show

Een Republikeinse President, zeer bedreven met camera's, neemt plaats in The Oval Office. Ronald Reagan, filmster, kwam in 1981 het Witte Huis binnen en leidde Amerika ten tijde van grote spanningen met de Sovjet Unie onder leiding van Michail Gorbatsjov. Een oorlog dreigde voortdurend. Reagan werd de eerste president die voortdurend door videocamera's werd gevolgd en daar gretig gebruik van maakte. Hij kreeg dan ook vaak het verwijt dat zijn eigen public relations belangrijker waren dan daadwerkelijk regeren. De documentaire onderzoekt de tv-aanpak waarmee Reagan de politiek benaderde terwijl hij tegenover de grootste rivaal van de VS stond. De documentaire is geheel samengesteld uit archiefmateriaal uit de pre-reality tv-periode van de jaren tachtig en geeft een beeld van hoe Ronald Reagan het imago van de 'President of the United States' voorgoed veranderde.



2Doc
2Doc:: Donordrama

Nederland kent een groot tekort aan orgaandonoren. Ieder jaar sterven er mensen die op lange wachtlijsten staan voor een orgaan. Sommigen van hen wachten hun lot niet af en nemen het heft in eigen hand door illegaal een nier te kopen in het buitenland. Maar hoe verstandig is dat? In deze documentaire duiken de makers zelf het illegale circuit in. Ze doen zich voor als de familieleden van een patiënt en proberen zelf een nier te kopen in India. Zo komen ze in contact met tussenhandelaren, de behandelend arts en de vermeende donor. Ook zien ze met eigen ogen welk persoonlijk leed er voor de straatarme donoren schuilgaat achter het verkopen van hun nier.



2Doc
2Doc:: Green gold

Biobrandstof gemaakt van soja- of palmolie lijkt een milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas. Maar is dat wel zo?



2Doc
2Doc:: De Europese droom

De Europese Unie is opgericht met het Verdrag van Maastricht, nu 25 jaar geleden. Na lang onderhandelen staan de lidstaten een deel van hun macht af aan Brussel. Het is deze stap, die al in 1992 een breuklijn veroorzaakt tussen de voor- en tegenstanders van Europese samenwerking. Waarom wilden de politici van toen zo snel tot een Unie komen? Wat waren hun motieven? En leefde hun 'Europese droom' wel onder de bevolking?



2Doc
2Doc: IDFA Primeur

Debuutfilm van de jonge filmmaker Vincent Boy Kars waarin hij een maand lang de regie van het leven van zijn beste vriend Metin overneemt omdat Kars vindt dat Metin onsuccesvol is en te weinig van zijn ambities waarmaakt. Maar wat is een succesvol leven eigenlijk? Helpt dit experiment Metin of zegt het meer over de filmmaker zelf?



2Doc
2Doc:: IDFA Primeur: Piet is weg

Piet Beentjes verdween in 1987 op Texel. Zijn zus Toos probeert al dertig jaar lang wanhopig de waarheid achter de raadselachtige verdwijning van haar homoseksuele broer te achterhalen.



2Doc
2Doc:: Plaza man

Een van de grootste mysteries uit de moderne Amerikaanse geschiedenis is nog altijd niet opgehelderd. Voor Robert Groden is het duidelijk: hij heeft zijn leven gewijd aan het bewijzen van zijn theorie dat de Amerikaanse president J.F. Kennedy op 22 november 1963 door een samenzwering is omgebracht en niet door die ene schutter, Lee Harvey Oswald, zoals de geschiedenis ons wil doen geloven. Tegen de achtergrond van de vijftigste herdenking van de moord op Kennedy filmde regisseur Kasper Verkaik de man en zijn missie, die alle kenmerken van een obsessie heeft gekregen.



2Doc
2Doc:: IDFA Primeur: Pilotenmasker

Simonka de Jong volgt het ziekenhuisleven van een groep jonge kinderen met de diagnose kanker. We zien de kinderen van heel dichtbij tijdens hun verblijf en de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ze krijgen veel te verduren, van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen zien we hoe ze zich daarbij staande houden. Intieme shots worden afgewisseld met verrassende beelden die de 4- en 5-jarige kinderen zelf hebben gedraaid: het plafond vanuit hun ziekenhuisbed, oranje voetstappen in de gang en de eindeloze reeks slangetjes waar ze aan vastzitten. De periode in het ziekenhuis is een emotionele achtbaan. Hoe ondergaan zij de soms pijnlijke ingrepen, hoe reageren ze op tegenvallende uitslagen en hoe gaan ze met hun ziekte om?



2Doc
2Doc:: Trappen

Sfeervol en volledig op de fiets gedraaid portret van overvol Amsterdam. Moet de binnenstad autovrij worden om fietsers ruim baan te geven?



2Doc
2Doc:: Behind the Altar

De schandalen rond seksueel misbruik vormen een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Het afgelopen decennium heeft een groeiend aantal gevallen in steeds meer landen laten zien. Meerdere bisdommen gingen failliet omdat ze het smartengeld voor de vele slachtoffers niet konden betalen. Met Paus Franciscus aan het roer leek er een nieuwe wind te waaien vanuit Rome, maar de kindermisbruikcrisis in de Katholieke Kerk is nog niet voorbij. Uit recent onderzoek blijkt dat drie van de vier daders nog steeds actief zijn binnen de kerk, dat onderzoek naar nieuwe gevallen nog altijd buiten de openbaarheid wordt gehouden, terwijl bisschoppen nog steeds niet verplicht zijn om daders aan te geven bij de politie. Priesters die op de vlucht zijn voor de politie blijken zelfs onder te duiken in kloosters en andere kerkelijke instellingen in ontwikkelingslanden, waar ze gewoon met kinderen mogen werken.



2Doc
2Doc:: Waterlijken

Uit de grote rivieren die vanuit Duitsland ons land binnenstromen worden jaarlijks tientallen lijken geborgen door de waterpolitie. Documentairemaakster Nelleke Koop volgt de mensen die betrokken zijn bij de zoektocht naar het verhaal van deze waterlijken. We kijken mee met de waterpolitie die het lichaam bergt, de technisch rechercheur die het onderzoek leidt, de schouwarts die het eerste onderzoek doet, de forensisch arts die middels sectie op het lichaam de doodsoorzaak vaststelt en de obductie-assistenten die het lichaam verzorgen als alle onderzoeken zijn afgerond. Langzaamaan geven ze het lichaam zijn verhaal en hiermee zijn identiteit en waardigheid terug. Meestal betreft het beschadigde lichamen zonder identiteit. Vaak is er sprake van een onnatuurlijke dood als gevolg van moord, zelfmoord of een ongeval. Een film over de vergankelijkheid van het leven en over de kostbaarheid van het menselijk lichaam én de menselijke identiteit.



2Doc
2Doc:: Taxibotsing

De komst van de taxi-app Uber veroorzaakt grote woede bij de bestaande taxichauffeurs. Als de politie niet optreedt, ondernemen zij zelf actie.



2Doc
2Doc:: To Stay Alive - A Method

Iggy Pop presenteert ons een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven in deze onpersoonlijke wereld. Hij baseert zich daarbij op 'Overleven - een handleiding' van Michel Houellebecq, en op zijn eigen ervaringen als beginnend rockartiest. Hielpen Iggy en Michel elkaar om te overleven? Een documentaire waarin Iggy Pop in zijn zonovergoten tuin in Miami het manifest 'Overleven - een handleiding' van Michel Houellebecq leest en voordraagt. Een film waarin we in Frankrijk Houellebecq en de mensen uit zijn wereld tegenkomen op wier levensverhalen deze tekst gebaseerd is. Iggy komt al lezend ook zichzelf tegen: hij herkent zijn eigen moeizame begin als artiest in het boekje van Houellebecq. Een film van mijmeringen, interviews en dialoog, waarin Iggy zich met het betoog van Houellebecq vaak rechtstreeks tot de kijker richt. Een oproep om de ketenen af te werpen en 'er voor te gaan'.



2Doc
2Doc:: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carrière als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? Een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.



2Doc
2Doc:: No burqas behind bars

In de Takhar-gevangenis in Afghanistan zitten vijfhonderd mannelijke gedetineerden tegenover zo'n veertig vrouwelijke een straf uit. De vrouwen verblijven met hun kinderen op een aparte plek, opgesloten in een gevangenis binnen de gevangenis. Het lukte filmmaker Nima Sarvestani om binnen de vier metershoge muren een periode te mogen filmen.



2Doc
2Doc:: Vergeet mij Niet

Alle ouders van de leerlingen op OBS 'De Verrekijker' in Katwijk zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. 'De Verrekijker' probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien. De situatie op school wordt nog ingewikkelder wanneer een nieuwe groep kinderen uit het oorlogsgebied Syrië arriveert. Gefilmd vanuit het perspectief van de leerlingen en hun leerkrachten maken de filmmakers duidelijk wat het betekent om een vluchtelingenkind in Nederland te zijn.



2Doc
2Doc:: The War Show

Door de ogen van Obaidah Zytoon, een jonge radiopresentatrice uit Damascus, toont deze documentaire ons de oorlog in Syrië van heel nabij. Vanaf het hoopvolle begin in het voorjaar van 2011 tot de totale ontsporing in de jaren die daarop volgen.



2Doc
2Doc: Silent Land

De strijd om eerlijk voedsel in Cambodja. Seng Channeang werd als jong meisje tegen haar wil uitgehuwelijkt. Ze wist al tijdens de ceremonies te ontsnappen. Daarna hield ze zich, ver van het dorp, met allerlei baantjes in leven: 'Ik leerde door hard werken voor mezelf op te komen.' Ze weet hoe in Cambodja een kleine elite enorme winst maakt met het illegaal opkopen van land, het verjagen van de erop wonende boeren en het vergiftigen van de grond met suikerplantages. Of de grond blijft jarenlang braak liggen, in afwachting van betere prijzen. Er komt een hek omheen. De boeren noemen het Silent Land. We volgen Seng Channeang vier jaar lang, vanaf het moment dat ze trouwt met Bunsan, de liefde van haar leven. Ze probeert haar organische rijst goed te verkopen. Ze wordt zwanger, ziet dat ze het niet gaat redden en besluit in actie te komen. Ze demonstreert tegen de landroof, en trekt naar Phnom Penh om te zien hoe anderen in verzet komen. Uiteindelijk raapt ze alle moed bij elkaar en gaat naar een van de rijkste mannen van het land voor advies, Mong Reththy, een tycoon op gebied van landbouw. Hij raadt haar haar exportplannen af. Hij zal alle rijst toch opkopen voor zijn varkens. Dat laatste geeft haar de extra motivatie die ze nodig had. Ze probeert samen te werken met andere boeren. Zal ze er in slagen haar eigen organische voedsel te kunnen blijven verbouwen, als kleine coöperatie? Ze viert inmiddels de eerste verjaardag van haar dochter, Reaksa: 'zij die verenigt'. Ze hoopt dat Reaksa later rechten zal studeren en op zal komen voor de arme boeren in Cambodia.



2Doc
2Doc:: The origin of trouble

Tessa's ouders zijn gescheiden, ze groeide op bij haar moeder. In haar prijswinnende eindexamenfilm gaat ze de confrontatie aan met haar vader en ontdekt ze het ware verhaal achter de echtscheiding.



2Doc
2Doc:: Moederliefde

We volgen een jaar lang de 21-jarige Cynthia Stomphorst en haar zwakbegaafde moeder. Cynthia is zo op het oog een doodnormale, rustige mbo-student uit Vlaardingen. In de praktijk slaapt ze overdag en gaat ze 's nachts op in games en muziek. Cynthia is namelijk geen gewoon meisje van twintig uit Vlaardingen. Ze is als enige van het gezin Stomphorst normaal begaafd en woont vanaf haar babytijd op twaalf verschillende plekken: pleeggezinnen, gastgezinnen, weekend- en crisisgezinnen en kinderhuizen. Als ze zestien is mag ze naar een Begeleid Wonen project. Maar na een conflict met een huisgenote trekt ze noodgedwongen in bij haar zwakbegaafde moeder. Hier viert ze haar 21e verjaardag. Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van het tv-programma Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden. Ze was daarmee het vijfde kind van de familie Stomphorst dat uit huis werd geplaatst. Haar vader zei destijds: 'We gaan net zo lang door totdat we er een mogen houden.' De ouders zijn inmiddels gescheiden en de kinderen allemaal volwassen. Hoe kijken Cynthia en haar drie zussen terug op hun jeugd, de kinderwens van hun ouders en de beslissingen van de rechter?



2Doc
2Doc:: Adèle Bloemendaal: Eens wil ik er van af zijn

Een liefdevol portret van een artiest die haar leven lang heeft gelaveerd tussen haar publieke leven en haar privéleven. De gesprekken aan haar keukentafel zijn een bijzondere, onopgesmukte ontmoeting geworden. Ze vormen tezamen niet alleen een beeld van Adèle Bloemendaal, de rondborstige, levenslustige artieste die het 'geen reet kan schelen' wat men van haar denkt, maar ook van Adèle Hameetman, de complexe en kwetsbare vrouw achter dit alter ego.