True
Kennis.TV - TV kijken via internet, de beste Kennis tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

In Europa - Alle afleveringen
In Europa
In Europa: Gewonnen en alles kwijt

Groot-Brittannië stapt op 1 januari 2021, vier jaar na het omstreden referendum, definitief uit de EU. Pas nu ontdekken veel brexitstemmers dat ze misbruikt zijn voor de machtsspelletjes van de politieke elite. Met keiharde leugens en een gewiekst gebruik van algoritmes wist het campagneteam van de pleitbezorgers voor brexit het referendum te winnen. Brexit gaat de voorstemmers niet brengen wat ze hoopten, integendeel. Maar zoals altijd komt berouw te laat. Met: James Graham, hij schreef 'Brexit: The Uncivil War'. En de 'gewone' Brit komt aan het woord, onder wie kok Guy Matthews.



In Europa
In Europa: Here comes 'trouble'

Europa heeft alle reden om zich te schamen voor de manier waarop ze Griekenland opzadelt met een groot aantal vluchtelingen. Mondjesmaat mogen ze nog naar binnen in de rest van Europa. De bewoners op Lesbos hebben na de opvangen van vele tienduizenden vluchtelingen nog maar een naam voor hen: 'Trouble'. De burgemeester van het piepkleine Griekse eilandje Tilos ziet juist 'possibilities'. Haal vluchtelingen op uitnodiging naar plekken waar de bevolking vertrekt of vergrijst. Ze doet een warm pleidooi aan burgemeesters in veel leeglopende stadjes van Europa om haar voorbeeld te volgen. Met: boze Lesbosbewoners en hardnekkige hulpverleners.



In Europa
In Europa: Je geld of je leven

Vanaf begin deze eeuw moesten scholen met elkaar concurreren: de school met de hoogst scorende leerlingen moest wel de beste zijn. Die zakelijke benadering paste in het nieuwe denken over economie en maatschappij, waarin de wetten van de markt tot dogma waren verheven. Het ontaardde in een systeem met winnaars en verliezers. Langzaamaan keert het tij en blijkt dat geluk zich niet in cijfers laat uitdrukken. Deze aflevering: onderwijzer Douwe de Bildt, onderwijsmanager Bert Dekker, en Sander Heijne, medeauteur van het bestsellerboek 'Fantoomgroei', dat politiek Den Haag wakker schudde.



In Europa
In Europa: Zwijgen en goud

Kersverse minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou werd de meest gehate man van Griekenland toen hij in 2009 bij de EU opbiechtte dat de staatsschuld van zijn land veel hoger was dan zijn voorgangers altijd hadden doen geloven. Wat is er toch mis met de Griekse politiek waar 'aan de macht blijven' een doel op zich lijkt te zijn geworden? Heel Griekenland viel na het voorval over hem heen, ook leden van zijn eigen partij. Want, wie gaat er nu in Brussel de wáárheid vertellen? De EU sloeg terug met een onbarmhartig bezuinigingsprogramma. Duizenden Grieken belandden in armoede. Papakonstantinou kon niet meer zonder zijn acht lijfwachten naar buiten. Nu durft hij voorzichtig weer. In deze uitzending drie verhalen: over de minister zelf, over een olympisch kampioen, die bedreigd wordt als hij corruptie aanpakt, en over een cardioloog, die zijn woede uitspuugt in een spetterende theatermonoloog.



In Europa
In Europa: De gesmoorde revolutie

Wat is er toch gebeurd met de gele hesjes, dat bonte gezelschap ontevredenen uit alle lagen van de Franse samenleving? Het scheelde maar een haartje of op 2 december 2018 hadden ze de regering Macron omvergeworpen. Urenlang hielden ze de hoofdstad in hun greep, maar een deel van de demonstranten vond het 's avonds wel genoeg en ging naar huis. Macron kon weer opgelucht ademhalen en de beweging raakte in het slop. In deze aflevering staan de gele hesjes van de Noord-Franse stad Amiens centraal. De harde kern wordt gevormd door twee vrouwen, Amandine en Melanie, die vurig blijven verlangen naar een radicale omwenteling. Zij willen een hernieuwde poging doen het Élysée te bestormen en trekken vanuit Amiens op 14 maart 2020 opnieuw naar Parijs, maar daar blijkt maar een fractie van de groep aanwezig. Corona en actievermoeidheid eisen hun tol. De revolutie zal nog even moeten wachten.



In Europa
In Europa: Ctrl, Alt, Delete

Over data verzamelen en hoe dat zowel in het nadeel als in het voordeel van burgers kan uitpakken. Met onder anderen een oud-Stasi-medewerker, een Syriër en de tekstschrijver van Udo Jurgens. Google ligt onder vuur omdat het bedrijf het niet nauw neemt met privacy, maar toch gebruikt iedereen diensten als Google Street View veelvuldig. Behalve in Duitsland. Het is geen toeval dat juist Duitsers hun privacy met hand en tand verdedigen. De herinnering aan de Stasi is daar nog springlevend. Met: De burgemeester van het stadje Molfsee dat als eerste de strijd met Google aanging, de tekstschrijver van schlagerlegende Udo Jurgens die het recht op privacy bezong, een oud-Stasi-medewerker die nu ijvert om data veilig te stellen, juist om de staat in bedwang te houden, en een Syriër die het web afschuimt om bewijsmateriaal tegen Assad te vinden, voordat het door cleaners van Google verwijderd wordt.



In Europa
In Europa: De seks van de sterkste

De hashtag #metoo veroverde in 2017 de wereld. Maar toen journaliste Tristane Banon in 2007 en in 2011 vertelde over de aanranding door Dominique Strauss-Kahn viel heel Frankrijk nog over haar heen. Maar het kan ook vreselijk misgaan. In Zweden pleegt een theaterdirecteur zelfmoord als actrices hem beschuldigen van het eisen van seks in ruil voor een rol. Een onderzoekscommissie komt pas na zijn zelfdoding met de conclusie dat de actrices de verhalen verzonnen hebben.



In Europa
In Europa: Frodes ijskoude oorlog

In Kirkenes, een klein Noors stadje hoog boven de poolcirkel, zag men tot voor kort de Russen als goede buren. Totdat stadsgenoot Frode Berg in Moskou wordt opgepakt voor spionage. Over de terugkeer van de Koude Oorlog en de modus operandi van veiligheidsdiensten anno 2020. Frode's vrienden zijn met stomheid geslagen. De Russische asielzoeker Vladimir denkt dat de pensionado erin is geluisd, net zoals hijzelf ooit. De affaire toont dat het klassieke handwerk bij de inlichtingendiensten weer helemaal in zwang is. Maar wat zegt Frode zelf?



In Europa
In Europa: Dansende beren

Bevrijde dansende beren die blijven dansen voor voedsel, een metafoor voor hoe het veel mensen na de val van het communisme verging? Na de toetreding van Bulgarije tot de EU in 2007 werd de oude traditie, dansende beren houden, bij wet verboden. De beren gingen naar een gloednieuw berenpark, maar waren niet blij met hun vrijheid. Ze bleven voor de bezoekers dansen, in de hoop op een stuk brood. De Poolse schrijver Witold Szablowski zag in het lot van de beren een metafoor voor hoe het veel mensen na de val van het communisme verging. En Roman Janiszak was voorheen een fiere Poolse mijnwerker. Sinds de sluiting van de mijnen in de jaren negentig rest hem weinig dan een verlangen naar vroeger. Het geld dat Radi, een oude Bulgaarse berentemmer, voor zijn beer kreeg was snel op. Nu mist hij het beest. Zijn vrouw is overleden, zijn vijf kinderen zijn naar het buitenland vertrokken, zijn kleinkinderen spreken zijn taal niet.



In Europa
In Europa: De krekel en de mier

In 2017 haalde Jeroen Dijsselbloem zich met één opmerking de woede van de Zuid-Europese landen op de hals. Wat is er waar van zijn stereotypering van de zuiderling? Komiek Nuno Duarte onderzoekt de Portugese psyche. De economie in Portugal groeit als kool. Het is het enige Europese land dat actief vluchtelingen binnenhaalt. Omdat zoveel Portugezen tijdens de crisis hun heil in het buitenland zochten, kan het de arbeidskrachten goed gebruiken. Maar als het er zo goed gaat, waarom willen vluchtelingen en inwoners dan niet blijven? Verder een portret van een eerste Syrische vluchtelingenfamilie die persoonlijk naar Portugal werd gehaald. En een portret van twee bevriende verpleegsters. De een besloot te blijven, de ander vertrok naar Engeland en werd er in no time verpleegster van het jaar. Hoe kijken zij naar de toekomst van dit land dat hard geraakt werd door de crisis van 2008 en er nu op wonderbaarlijke wijze weer bovenop lijkt te komen?



In Europa
In Europa: Aan de goede kant van de geschiedenis

Als werkelijk onafhankelijke, moderne democratie bestaat Polen nog maar een jaar of dertig. Op zoek naar een eigen identiteit, zoeken veel Polen steun bij een zwart-witbeeld van hun geschiedenis. Polen waren immers altijd helden of slachtoffers. Wie nuance in dit beeld wil aanbrengen, moet stevig in zijn schoenen staan. Dit keer: een museumdirecteur die moest opstappen omdat zijn museum te pacifistisch werd, een kunstenaar die onder politiebegeleiding het Poolse antisemitisme aan de kaak stelt en de kleinkinderen van een verzetsheld die met lede ogen aanzien hoe hun grootvader tot posterboy van rechtsradicalen wordt gebombardeerd



In Europa
In Europa: Wanneer het ijs smelt

Na 75 jaar zijn de vermiste ouders van Marcelline Udry-Dumoulin gevonden, omdat de gletsjer waaronder ze lagen is gesmolten. En de Britse zangeres Blyth Pepino bedong bij haar vriend dat zij geen kinderen op deze planneet zouden zetten. Over klimaatverandering en hoe die de levensloop van mensen kan bepalen. Toen Marcelline Udry-Dumoulin drie jaar oud was vielen haar ouders tijdens een sneeuwstorm in een diepe gletsjerspleet. 75 jaar later is er van de tientallen meters gletsjer nog maar weinig over en in de hete zomer van 2017 vindt een wandelaar haar ouders. En de Britse zangeres Blyth Pepino nam een radicaal besluit. Hoewel net stapelverliefd, bedong zij bij haar vriend dat zij geen kinderen op deze planneet zouden zetten. 'Birth Strike' was geboren en talloze vrouwen volgen haar voorbeeld.



In Europa
In Europa: Zwijgen als het graf

Het jaar 1995 markeerde het staakt het vuren in voormalig Joegoslavië. Maar was daarmee de oorlog ook echt afgelopen? Kunnen voormalige vijanden elkaar ruim 25 jaar later in de ogen kijken? In deze aflevering een rondreis door Bosnië op zoek naar een nieuw begin. Met dappere jongeren in Prijedor, het kuuroord van Visegrá en het verhaal van Daut en Dane, die elkaar tijdens de oorlog naar het leven stonden.



In Europa
In Europa: Bankier achter tralies

Was de ellende die het cowboykapitalisme in 2008 veroorzaakte te voorzien geweest? IJslandse bankiers sleepten in hun val Europese spaarders en hun eilandgenoten mee. De IJslanders pikten het niet. Zij stuurden, als enige land in de wereld, de bankiers naar de gevangenis. Acteur Benedikt Erlingsson geeft met het schaamrood op de kaken toe dat hij meeprofiteerde van de ongekende rijkdom, hoewel hij doorzag dat er iets niet klopte. Bankier Elmar Svavarsson is net uit de gevangenis, maar nog steeds zonder enig schuldbesef over zijn eigen bijdrage aan het financiële debacle. De Britse bankier Paul Moore vertrok nog voor 2008 bij zijn bank toen hij doorhad wat er gaande was en werd de paria van de financiële wereld.



In Europa
In Europa: De pop van Poetin

Wat doet het met een democratie als je niet meer om de machthebbers mag lachen? Was de leiderscultus rond Poetin te voorzien geweest? Het verbod op de razend populaire satirische poppenserie Koekli, waarin Poetin veelvuldig gepersifleerd werd, was in ieder geval een aanwijzing. In deze aflevering: spindoctor Gleb Pavlovsky. Hij had Poetin ooit gecast als dé ideale president, maar werd rücksichtlos aan de kant geschoven door zijn eigen creatie. Victor Sjenderovitsj, de scriptschrijver van Koekli, doet uit de doeken hoe eerst zijn programma en toen hijzelf onschadelijk werd gemaakt. En de Poetin-Koeklipop maakt graag een doorstart. Maar wie durft nog met hem te spelen?